Allt fler inser det fantastiska med solceller

Solenergi är en fantastisk energikälla. Med hjälp av solceller monterade på taket kan man enkelt producera den energi man behöver. Men vad händer då det regnar eller när solen går i moln?

Solen räknas som en förnyelsebar energikälla, till skillnad från kol, olja eller naturgas. El som utvinns från solceller genererar inte heller några koldioxidutsläpp, vilket naturligtvis också är bra för miljön. Hittills är det mestadels småhusägare som har insett det fantastiska med solenergi och låtit montera solpaneler på sina tak. Men solenergi passar även de med lite större takytor som fastighetsbolag, bostadsrättsföreningar, företag och lantbruk. Det är nämligen så att ju större takyta man har desto bättre förutsättningar har man att få en bra årsproduktion så att man även kan sälja el vidare till andra.

Vad händer då det regnar eller när solen går i moln?

Solceller producerar även energi de dagar som det är mulet eller regnar, även om det är mindre. Skulle solcellerna någon dag inte lyckas producera den mängd energi som hushållet behöver får fastigheten i stället el från det ordinarie elnätet. Men oftast är det tvärtom, att man som solenergiproducerande fastighetsägare istället skickar ut och säljer den solenergi som man producerar och inte gör av med. Hur många solceller man behöver beror på hur stort hushållets behov av energi är. Enklast är att låta ett företag specialiserat på just Solceller för fastigheter göra en kostnadsfri beräkning. Som privatperson eller företag har man rätt till statligt stöd vid installation av solceller.